El passat 20 de juliol el comitè tècnic va presentar els avenços en instrumentació que suposa el projecte SAPYRA.
El 20 de juliol de 2020 va tenir lloc una trobada telemàtica entre els membres del comitè tècnic que configuren el projecte Sapyra.
Al llarg de la reunió es van abordar diferents temàtiques.
Es va fer un repàs sobre l’avenç dels treballs realitzats, i es va presentar l’estudi del CEREMA, accentuant el tema de la mobilitat i per tant, el cost econòmic dels talls hivernals.
No obstant això, en aquesta ocasió la temàtica central va ser el tema de la instrumentació aplicada en el projecte Sapyra, més concretament la instrumentació nivometeorològica dels corredors d’allaus de l’Arieja i Pimorent.
La instrumentació tenia com a objectiu principal fer una previsió localitzada del risc d’allaus actual.
Amb la instrumentació, fins a la data, la PLRA, que és la previsió localitzada del risc d’allaus, permet obtenir informació a distància i informacions in situ per confirmar l’evolució del nivell de risc.
A partir del projecte SAPYRA s’han realitzat millores de la instrumentació i aquestes inclouen la necessitat de conèixer localment les condicions nivometeorològiques a les zones d’inici de les allaus.
Entre les millores aplicades podem destacar:
- Conèixer els nivells de gruix de la neu i l’evolució a temps real
- Facilitar els visuals dels observadors
- Precisar alguns detalls sobre el vent
- …
La instrumentació que ha portat a terme el projecte SAPYRA s’estén 20 km lineals, des de Mérens a Porta.
La instrumentació s’ha dut a terme a partir d’un minuciós estudi que ha analitzat les zones més compromeses
La instrumentació és a través de làser, càmeres web, una plataforma web, una WebApp, i el que s’aconsegueix és obtenir informació sobre l’altura de la neu, el vent, imatges del lloc …