El govern d’Andorra, la Prefectura de l’Arieja, la DIR Sud-Ouest, el representant de l’ambaixada de França al Principat d’Andorra, el Centre d’études et d’expertise sur les risques, l’environnement, la mobilité et l’aménagement (CEREMA) i el Centre d’estudis de la neu i de la muntanya d’Andorra (CENMA), han assistit a la reunió del comitè tècnic SAPYRA celebrada el 10 d’abril del 2018.
Durant la sessió, el Servei de restauració dels terrenys de muntanya (RTM) va fer una revisió de les accions dutes a terme i va presentar les que es posaran en funcionament els mesos vinents. L’ordre del dia va incloure diversos assumptes com la presentació i l’anàlisi del progrés de les obres objecte del programa, els aspectes financers, l’acord de finançament francès-andorrà, i el pla de comunicació (lloc web en curs de traducció, panells informatius o material multimèdia).
La llista següent comprèn les accions dutes a terme en el corredor d’allaus H4 a l’Ospitalet (l’Hospitalet-près-l’Andorre) al llarg del 2017:
• Implantació de barreres antiallaus sobre el terreny (46 barreres de 998 m de llargada en total).
• Proves d’idoneïtat per dimensionar els ancoratges.
• Col·locació de xarxes per a despreniments de roca.
Per a aquest 2018, s’han programat 23 setmanes d’obres de mitjan maig a mitjan novembre respectant en tot moment les normes de seguretat. Part del Cable Transportador d’Explosius (CATEX) es desmuntarà abans no comencin les obres. Atès que el projecte està subjecte als riscs meteorològics, com per exemple caigudes de neu abans d’hora, les obres es podran ajornar fins a l’any següent.
D’acord amb les recomanacions mediambientals, el projecte SAPYRA té com a objectiu limitar l’impacte de les obres sobre la biodiversitat.
Les obres també tindran lloc, l’any 2018, al departament dels Pirineus-orientals, més concretament al lloc amb risc d’allaus Pe9 (Porté-Puymorens) i Pe13 (Porta), on s’instal·laran rastrells, malles antiallaus i plantacions.
El projecte en curs d’execució es desenvolupa dins dels terminis, els pressupostos i la programació previstos.
El programa SAPYRA contempla una auditoria de previsió localitzada del risc d’allau per avaluar el procediment i identificar punts de millora.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.